Camera en camjo

Vroege Vogels TV 2019

Voor Vroege Vogels TV ben ik in 2019 weer veel op pad om filmbeelden te maken in de mooiste gebieden van ons land: van de Biesbosch en Lauwersmeer tot de Westerschelde en Zuid-Limburg. Hieronder een scene uit de aflevering over de natuur in en rond Arnhem:

Natuurfilm Alblasserwaard

Momenteel ben ik druk met de opnames voor de Natuurfilm over de Alblasserwaard. In dit filmpje laat ik zien hoe ik de bevers van de Avelingen probeer te filmen. De Avelingen is een prachtig natuurgebied tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. Dankzij de vele wilgen is het gebied uitstekend geschikt voor bevers.

Korte bioscoopfilm ‘Rammeltijd’ op WFFR

In de winter en het vroege voorjaar van 2018 heb ik heel wat koude dagen doorgebracht in de weilanden van Giessenburg om de spectaculaire paartijd van hazen te filmen, het zogenaamde rammelen. Deze korte film is nu geselecteerd voor het Wildlife Film Festival Rotterdam en genomineerd voor twee awards. De film wordt nu op verschillende evenementen vertoond.

RTV Rijnmond maakte er een leuke reportage over:

Ook andere media en natuurorganisaties besteedden er aandacht aan:

Vroege Vogels TV 2018

Hieronder een compilatie van shots voor het voorjaarsseizoen van Vroege Vogels TV 2018..


Een reportage uit de eerste aflevering over het natuurgebied bij Fort Pannerden waar ik onder andere bevers in hun burcht filmde.

 

Vroege Vogels TV 2017

In 2017 heb ik een serie korte films gemaakt voor Vroege Vogels over bijzondere natuur in Nederland. In deze showreel zie je een compilatie hiervan.

Via de links hieronder kun je de volledige items terugkijken:


Stichting Natuurbeelden 2016-2017

De afgelopen twee jaar heb ik veel gefilmd voor Stichting Natuurbeelden. Een korte compilatie van filmbeelden die ik in de zomer van 2017 schoot:

Een korte compilatie van filmbeelden die ik in de lente van 2017 schoot:

Een compilatie van de mooiste shots van 2016 voor Stichting Natuurbeelden:

Een korte impressie van drie dagen filmen bij een beverburcht aan de Hunze, Drenthe. Naast twee volwassen bevers en twee jongen, woont er ook een muskusrat.

 

Vroege Vogels TV 2016

Voor het televisieprogramma Vroege Vogels (BNN-VARA) maakte ik in 2016 verschillende items. Hier vind je een aantal voorbeelden:

Flamingo’s op het Grevelingenmeer
Op het Grevelingenmeer kun je momenteel exotisch aandoende bezoekers zien: flamingo’s! Elk jaar komt deze groep vanuit het broedgebied in Duitsland naar dit meer om te overwinteren.

Drukke tijd voor de eekhoorn
De herfst is een drukke periode voor eekhoorns. Onrustig rennen en springen ze door het bos op zoek naar voedsel. Ze moeten nu extra veel eten om een dikke vetlaag op te bouwen voordat de winterse kou inzet.

Veel watervogels op de Ouderkerkerplas
De Ouderkerkerplas aan de rand van Amsterdam ligt ‘s winters vol met watervogels. Het water ligt ingeklemd tussen de stad, de A9 en de A2 en lijkt niet zo’n geschikte plek. Maar de plas heeft een belangrijk voordeel: omdat het heel diep is en het water een beetje zout, vriest het maar zelden dicht.

Vroege Vogels online

De afgelopen jaren heb ik als camjo veel filmpjes bedacht en gemaakt voor de website van Vroege Vogels: van een eekhoornvriendelijke tuin tot zwermende raven. Beelden uit deze reportages zijn regelmatig gebruikt voor Vroege Vogels TV. Hieronder een selectie van de leukste reportages.

Watervogels op een kluitje in wak
Door de langdurige vorst zijn de meeste sloten en plassen in de Krimpenerwaard bedekt met ijs. Slechts her en der vind je nog een wak. En die werken als een magneet op de watervogels in het gebied.

Zeldzame witkopstaartmees in de tuin
Als je trouw vogelvoer in de tuin aanbiedt, kun je zomaar ineens een bijzondere soort aantreffen. Dat geluk had Annie Keizer. Zij heeft een zeldzame witkopstaartmees in de tuin.

Zwermende raven op de Hoge Veluwe
Ooit leefden ze in hier in grote getallen: raven. Maar begin vorige eeuw werd deze vogel in ons land verketterd en was het een zeer zeldzame vogel geworden. Sinds 1969 komen ze gelukkig weer in ons land in het wild voor, met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Compilatie
Een compilaties van mooiste shots voor de website van Vroege Vogels gemaakt tussen 2013-2015.

Vroege Vogels: Slim vogels voeren
Een serie korte filmpjes over hoe je allerlei vogelsoorten naar je tuin lokt in de winter. In deze eerste aflevering staan de zaadeters centraal, zoals mussen, vinken en groenlingen. In de tweede video staan boomklauteraars centraal, zoals specht, boomklever en boomkruiper. In de derde aflevering lokken we de roodborst en andere insecteneters. In de vierde aflevering over mezen kun je zien hoe we een voedersilo maken.

Vroege Vogels: Eekhoorn in de tuin
Niks vermakelijker dan een eekhoorn in de tuin. Maar hoe maak je de tuin aantrekkelijk voor eekhoorns? En wat moet je doen als je een moederloze of gewonde eekhoorn vindt? Beelden uit deze reportage zijn gebruikt voor het TV-item over eekhoorns.

Groot wild spotten: 5 gouden tips
In Nederland kun je fantastisch groot wild spotten. Edelherten, damherten, wilde zwijnen en reeën, je kunt ze allemaal tegenkomen. Waarom gebeurt dat dan zo zelden? En hoe kun je dit veranderen? Met de vijf tips van boswachter Lennard Jasper moet het goed komen.

Vroege Vogels: Tuin vol libellen
Hoe ziet het wonderlijke leven van een libel eruit en hoe kun je de tuin daar op inrichten? Libeldeskundige Kars Veling laat het zien en geeft nuttige tips.

Vroege Vogels: Ottersporen herkennen
Op steeds  meer plekken in Nederland duiken otters op. Een perfect moment om zelf eens op zoek te gaan naar ottersporen. Beelden uit deze reportage zijn ook gebruikt voor de televisiereportage Otters versus bevers van vroege Vogels TV.

Vroege Vogels: Egels in winterslaap
Hoe kun je egels helpen bij de voorbereiding op een lange, energie-vretende winterslaap? Beelden uit deze video zijn ook gebruikt voor de televisiereportage over winterslaap van Vroege Vogels TV.

Vroege Vogels: Tuin vol reptielen en amfibieën
In Nederland leven allerlei prachtige reptielen en amfibieën. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze kunnen ook wel wat hulp gebruiken. Dus hoe maak je de tuin een paradijs voor padden, salamanders, hagedissen en misschien zelfs ringslangen?

Vroege Vogels – Vleermuizenkast
Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken. Kun je ze helpen door een vleermuiskast op te hangen?

Vroege Vogels: Steenmarter in de tuin
De steenmarter staat er om bekend dat hij overlast kan veroorzaken in huis, dus waarom zou je er een in je tuin willen?

Fruitboom planten
Wat is de beste tijd voor het planten van een fruitboom en op welke manier doe je dat?

Natuurvijver
Vroege Vogels pleit voor meer natuurrijke tuinen. Een manier om dit te bereiken is de aanleg van een natuurlijke vijver.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>